Ilves ensimmäistä kertaa Sauvosaareen liigatasolla – kotivoitto tähtäimessä

PS Kemi saa keskiviikkona vieraita Tampereelta, kun Ilves saapuu ottamaan mittaa kuninkaista. Ottelusta on lupa odottaa mielenkiintoista, sillä PS Kemi vei joukkueiden edellisen kohtaamisen 31. toukokuuta Tammelassa maalein 2-4. Ilves janoaa varmasti hyvitystä katkeralle kotitappiolleen. PS Kemi kohtaa Ilveksen nyt ensimmäistä kertaa Sauvosaaressa liigatasolla. Viime vuoden ainoan, 1-0 voittoon päättyneen kotipelinsä Ilvestä vastaan PS Kemi pelasi Oulussa toukokuun alussa.

PS Kemi pääsee otteluun hyvistä asetelmista, sillä alla on 2-1 -kotivoitto FC Interistä ja 3-3 -vierastasapeli VPS:aa vastaan. Ilveksellä on puolestaan alla kuusi tappiotonta ottelua, joista viimeisin ottelu JJK:ta vastaan päättyi 2-1 -kotivoittoon. Sitä ennen tupsukorvat pelasivat tasapelit VPS:n, Interin, HJK:n ja IFK Mariehamnin kanssa. Ennen JJK -ottelua Ilveksen edellinen voitto tuli 1. heinäkuuta RoPS:n isäntänä.

PS Kemi ja Ilves ovat pelanneet tasaisia otteluja. Viime kaudella molemmat voittivat kertaalleen ja kolmas mittelö päättyi tasapeliin.
– Ilves on sopinut meille vastustajana hyvin. Se on kova joukkue, joka on vielä vahvistunut edellisen kohtaamisen jälkeen. Heille ovat tulleet toppari Baba Mensah ja laitalinkki Thomas Agyiri, PS Kemin valmentaja Jari Åhman tiedostaa.

Toukokuussa PS Kemi taisi yllättää helppoa voittoa odottaneen Ilves-leirin terhakkaalla ja tehokkaalla pelillään. Åhman kaivoi ylimääräiseksi valttikortiksi maaliin Mikko Vilmusen, joka pelasikin hienon ottelun. Mielenkiintoista nähdä, asettuuko Vilmunen myös nyt tolppien väliin.
– Tampereella peli oli välillä molemmin puolin hurlumheitä, mentiin vauhdilla päästä päähän. Mutta kieltämättä se oli meiltä hyvä peli ja hieno voitto. Viime otteluissa Ilves on pelannut kolmen topparin linjalla ja on mielenkiintoista nähdä jatkavatko he sillä, vai tulevatko meitä vastaan neljän puolustuslinjalla, Åhman aprikoi.

Veikkausliigan sarjataulukkoa silmäillessä huomio kiinnittyy muun muassa siihen, että Jarkko Wissin valmentama Ilves on tehnyt tällä kaudella vain 21 maalia eli viisi vähemmän kuin PS Kemi, joka puolestaan on päästänyt 10 maalia (31-21) maalia Ilvestä enemmän. Lisäksi taulukosta käy ilmi, että PS Kemi on ollut liigan seitsemänneksi tehokkain, kun Ilvestä vähemmän maaleja ovat tehneet vain HIFK ja JJK. Toisaalta Ilveksen puolustuspeli on ollut liigan kolmanneksi parasta, sillä vähemmän maaleja ovat päästäneet vain HJK ja FC Lahti. PS Kemi on puolestaan päästänyt liigassa neljänneksi eniten maaleja takanaan vain RoPS, HIFK ja JJK.

Ilveksen selkeä tehotykki on ollut Ariel Ngueukam eli Tuco . Kamerunilainen on tehnyt yhdeksän maalia, jolla heltiää maalintekijäpörssin nelossija. Lisäksi mies on antanut neljä maaliin johtanutta syöttöä eli Tuco on ollut päävastuussa yli puolesta joukkueensa tehoista. Seuraavaksi eniten maaleja Ilvekselle ovat tehneet Youness Rahimi, Tatu Miettinen ja Lauri Ala-Myllymäki, kukin kaksi. Viime kaudella ihastuttanut, seitsemän maalia iskenyt ja kahdeksalla syötöllään syöttöpörssin voittanut Emile Tendeng on tänä kesänä ollut huomattavasti vaisumpi. Kamerunilaisen tilillä on vasta 1+ 1 -tehot.
– Tucon varassa Ilves on pitkälti ollut hyökkäyspäässä ja hän on tietysti yksi asia, joka meidän pitää ottaa huomioon, Åhman pohtii.

PS Kemi on pelannut viimeiset ottelunsa hyvällä itseluottamuksella, eikä Filip Valencicin siirtyminen HJK:iin ole näkynyt niin paljon kuin useimmat olettivat. Uudet vahvistukset Sergei Mosnikov ja Albion Ademi ovat päässeet mainiosti kiinni liigavauhtiin ja Rasmus Karjalainen on ottanut viimeistelijänä vastuuta, jota häneltä on odotettukin.

Kun vielä viimeisin tulokas, hollantilainen Kevin Tano pääsee irti, niin on lupa odottaa hyvää loppukautta. Eikä pidä unohtaa joukkueen muitakaan pelaajia, Åhmanin nippu on kauttaaltaan yhtenäinen ja laadukas, joka kykenee onnistuessaan voittamaan liigassa minkä hyvänsä joukkueen.
– Tanon pelilupa on kunnossa ja hän on mukana kokoonpanossa, mutta katsotaan huomenna millä tavalla, Åhman toteaa. Kemiläisluotsilla on sikäli hyvä tilanne, ettei loukkaantumis- tai pelikieltomurheita tällä hetkellä ole ja hän saa valita kenttäryhmityksen koko sopimuskaartista.
– Lähtökohdat otteluun ovat hyvät. Viime pelistä on kuitenkin vain pari päivää, joten nyt täytyy saada joukkueen energiat uudelleen huippuunsa ja pelimoodi viritettyä kohdalleen, Åhman päättää. (Juhani Hiltunen)

PS Kemi – Ilves ke 9.8. klo 18.30 Sauvosaaressa.

PS Kemin ja Ilveksen kohtaamiset liigatasolla:

31.5.2017. Ilves – PS Kemi 2-4
25.9.2016. Ilves – PS Kemi 2 – 0
24.7.2016. Ilves – PS Kemi 1 – 1
7.5.2016. PS Kemi – Ilves 1 – 0
30.1.2016. PS Kemi – Ilves 3 – 1 (liigacup)

TAKAISIN