Jänkäderby torstaina Saukissa – meneekö 4000 katsojan raja rikki?

PS Kemillä on edessään yksi kauden kohokohdista, kun torstaina pelataan tämän suven ensimmäinen jänkäderby RoPS:aa vastaan Sauvosaaressa. Odotettavissa on vähintään kauden yleisöennätys, ja jos ilma suosii ja muutenkin palikat kosahtavat kohdalleen niin myös saattaa ottelussa syntyä PS Kemin ja Sauvosaaren yleisöennätyskin.

Sauvosaaren yleisöennätys 3 976 katsojaa on peräisin vuodelta 2016 PS Kemin ja RoPS:n kohtaamisesta. Tämän kauden suurin yleisömäärä 1 737 oli Ilves -ottelussa 22. toukokuuta. Nyt odotuksissa on vähintään 3 500 henkeä. Sauvosaaren takakentän kapasiteetti on 4 500 henkeä.

Itse jänkäderbyn lisäksi myös ottelun jälkeisen Midsummer Special -konsertin toivotaan tuovan lisäväkeä katsomoon. Muita oheistoimintoja ovat KePS:n ja RoPS:n E-junnujen esiottelu sekä kahden oopperalaulajan laulama Finlandia-hymni ottelun aluksi.

– Paikallisottelussa on aina oma jännitteensä, ja kun katsomossa on paljon molempien joukkueiden faneja, metakka on koko ajan päällä, oli pallo kummalla joukkueella hyvänsä, arvioi kiihkeää, tasaista ja hyvää ottelua odottava PS Kemin päävalmentaja Jari Åhman.
– Mutta silti on muistettava, että ottelusta on otettavissa kolme pistettä kuten kaikista muistakin peleistä ja kaikki pisteet ovat yhtä arvokkaita riippumatta mistä ottelusta ne tulevat, Åhman lisää.

Molempien joukkueiden lähtökohdat otteluun ovat hyvät. PS Kemillä on alla maukas Juho Mäkelän maalilla otettu 1-0 -voitto SJK:sta ja RoPS saapuu Kemiin takanaan kahden ottelun (IFK Mariehamn, VPS) voittoputkessa. Sarjasijoituksen perusteella RoPS on lievä ennakkosuosikki, mutta kuntopuntarin mukaan ennakkoasetelmat ovat hyvin tasaiset. Viidestä viimeisestä ottelusta kahdeksan pistettä kerännyt RoPS on kuntopuntarissa kolmantena ja pinnan vähemmän kasannut PS Kemi kuudentena.
Historian valossa RoPS on ollut hienokseltaan niskan päällä jänkäderbyissä. Napapiirin ylpeys on voittanut neljästi, PS Kemi kahdesti ja kertaalleen on päädytty tasapeliin.
– Ehdottomasti lähdemme hakemaan kolmea pistettä, kuten aina, Åhman alleviivaa.

RoPS on onnistunut läpi kauden maalinteossa huikealla prosentilla ja napsinut pisteitä niistäkin otteluista, joita vastustajat ovat hallinneet. Näin kävi esimerkiksi viime kierroksella Maarianhaminassa, missä 1-3 -voitossa RoPS:n maaleista vastasivat Wato Kuaté, Aapo Heikkilä sekä Lucas Lingman.
PS Kemin vastassa on kauden tiukin puolustus, sillä RoPS on päästänyt koko liigassa vähiten maaleja, ainoastaan yhdeksän. PS Kemin puolustus on puolestaan vuotanut kolmanneksi eniten, mutta kolmessa viime pelissä vastustaja on onnistunut maalinteossa vain kerran. Toisaalta hyökkäyksessäkin tehot ovat olleet vähissä, samoissa kolmessa ottelussa maaleja on syntynyt vain yksi.

Åhman ei ole lainkaan huolissaan hyökkäyskalustonsa tehokkuudesta, vaan enemmänkin hyvillään siitä, että puolustus on pitänyt alkukauden vaikeuksien jälkeen.
– Yksi tehty maali riittää voittoon, ellei itse päästä yhtään. Mieluummin otan voiton 1-0 lukemin kuin vaikkapa 4-3. Järki täytyy pitää tässäkin asiassa päässä.
Åhmanin resepti voittoon on yksinkertainen.
– Pidetään puolustus tiiviinä, RoPS pois tekopaikoilta sekä murennetaan RoPS:n puolustusmuoto ja isketään voittomaalit. Erikoistilanteet ovat varmasti isossa roolissa molemmissa päissä, ”Ootsi” ennakoi.

PS Kemin kokoonpanotilanne selviää lopullisesti ottelun alla, kun jalkavaivoista kärsineiden Keaton Isakssonin, Victor Shevchenkon ja Kevin Mombilon pelikunto saadaan tsekattua. SJK-ottelussa punaisen kortin saanut Justus Lehto on varmuudella sivussa RoPS -pelin lisäksi seuraavan IFK Mariehamn -ottelunkin.

RoPS -leirissä odotellaan jännityksellä, että joko loukkaantuneina olleet kärkimies Filip Ivanovski ja Agnaldo Moraes tekevät paluun viheriölle jänkäderbyssä. RoPS:n on huhuiltu saavan loppukaudesta huippuvahvistuksen, kun seuralegenda Aleksandr Kokko on tekemässä paluuta ulkomailta, mutta mahdollinen siirto voi astua voimaan aikaisintaan heinäkuussa.

Sääennuste on kohtuullisen hyvä ottelun ajalle. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan klo 15-21 välillä Kemissä on puolipilvistä ja lämpötila 14 asteen nurkilla. Sateen todennäköisyys torstai-iltana on 10 prosenttia. (Juhani Hiltunen)

PS Kemi – RoPS Sauvosaaren takakentällä to 21.6.2018 klo 17.30. Ennen ottelun alkua oopperalaulajat Jarmo Jääskeläinen ja Joni Jarkko laulavat Finlandia –hymnin.

Esiottelu KePS 05-juniorit – RoPS 05-juniorit klo 16.00

PS Kemi Midsummer Special -konsertti klo 19.30 alkaen Sauvosaaren hiekkakentällä.

Joukkueiden keskinäiset pelit Veikkausliigassa

22.04.2018. RoPS – PS Kemi 3 – 0
07.09.2017. RoPS – PS Kemi 0 – 1
29.06.2017. PS Kemi – RoPS 1 – 1
29.04.2017. RoPS – PS Kemi 3 – 1
20.08.2016. PS Kemi – RoPS 3 –1
10.08.2016. RoPS – PS Kemi 5 – 0
23.06.2016. PS Kemi – RoPS 0 – 2

TAKAISIN