Joko kotivoittotili aukeaa? Lauantaina vastassa FC Lahti

PS Kemillä on jälleen kova kaski kangettavana, kun kauden toisessa Sauvosaaren väännössä vastaan asettuu Veikkausliigassa neljäntenä majaileva FC Lahti. Ottelu on viimeinen ennen alkavaa maajoukkuetaukoa. Kuhnurit ovat koonneet 18 pistettä ja huomionarvoista on, että joukkue on hävinnyt tällä kaudella ainoastaan kerran, huhtikuussa RoPS:lle 2-0.

Edellisessä pelissään Lahti jäi 1-1 -tasapeliin VPS:n isäntänä, mikä oli joukkueen kauden neljäs tasuri. Voittoja mustapaidoilla on komeasti jo viisi, jotka se on ottanut TPS:ta (3-2), Ilveksestä (2-0), HJK:sta (1-2), SJK:sta (1-0) ja IFK Mariehamnista (1-2). Vastassa on siis kova ja vaikeasti voitettava joukkue.
Tämä ei hätkähdytä PS Kemin päävalmentaja Jari Åhmania.
– Päinvastoin, mukava päästä jälleen pelaamaan. Luvassa on kaunis sää, joka toivottavasti tuo myös paljon yleisöä Sauvosaareen, Åhman tuumii ja kertoo harjoitusviikon sujuneen oivallisesti.
– Osin KuPS -voiton siivittämänä treeneissä ollut todella hyvä meininki ja joukkue on valmis astumaan viheriölle.

Toni Korkeakunnaksen valmentamat lahtelaiset, jotka pelaavat tällä kaudella myös europelejä viime kauden neljännen sijan myötä ovat alkukaudesta onnistuneet etenkin puolustamisessa, sillä joukkue on päästänyt ainoastaan kahdeksan maalia omiin. Se on vähiten koko liigassa RoPS:n kanssa. Hyökkäyspäässä lahtelaiset ovat onnistuneet 12 kertaa. Luvut paljastavat FC Lahden pelanneen vähämaalisia otteluja.
– Lahdella on hyviä puolustajia, kuten maajoukkueessakin esiintynyt Kalle Taimi, Hassan Sesay ja Mikko Hauhia, Åhman tiedostaa. Kemiläiskoutsi muistuttaa myös, että lahtelaispuolustus on pysynyt aika hyvin kasassa viime vuodesta ja päässyt siten kehittämään takalinjojensa peliä.
– He ovat pelanneet myös kolmen topparin taktiikalla, mikä on näyttänyt toimivan. Uskon kuitenkin, että olemme löytäneet keinot miten pääsemme iskemään puolustuksen sisään, Åhman lisää.

PS Kemin ja FC Lahden kohtaamiset ovat olleet lähes poikkeuksetta tiukkoja. Ottelut ovat olleet vähämaalisia ja ratkenneet yhtä koitosta lukuunottamatta yhden maalin erolla. PS Kemi on voittanut kuudesta kohtaamisesta kaksi, kerran on pelattu tasan ja Lahti on poistunut kolmesti voittajana kentältä. Keskinäisten pelien maalit on Lahden eduksi 8-5.

Lahtelaisista maalinteossa on onnistunut vain kolme pelaajaa. Viron maajoukkuehyökkääjä Henri Anier on räpännyt 4 maalia, keskikenttämies Artjom Dmitrijev on värkännyt 3 maalia ja hyökkääjä Steniolla on tilillään yksi maali. Stenio on tosin nyt sivussa loukkaannuttuaan pahasti VPS-ottelussa sattuneessa yhteentörmäyksessä Timi Lahden kanssa. Kemin reissulta ovat poissa myös alle 19-vuotiaiden maajoukkueen mukana olevat Paavo Voutilainen ja Teemu Jäntti. Lisäksi pitkäaikaispotilas Timi Voutilainen on varmasti sivussa.
– Anier kova ja tehokas hyökkääjä, jonka kanssa saamme olla tarkkana. Hän pitää varmasti puolustuksemme kiireisenä, Åhman ennakoi.

Myös Lahden maalivahtiosasto on kunnossa Aleksandr Vasjutinin palattua Lahteen Pietarin FC Zenitistä kesäkuun loppuun ulottuvalla lainasopimuksella. Vasjutin lukeutuu harvalukuisiin maalivahteihin, jotka ovat onnistuneet myös maalinteossa. Tämä tapahtui miehen Veikkausliigan debyyttiottelussa kesällä 2016 PK-35:tä vastaan. Vasjutinin lisäajan pusku toi Lahdelle ottelusta tasapelin. Lahden kakkosvahtina on Vasjutinin tavoin vuonna 1995 syntynyt Damjan Shishkovski.

PS Kemi on hyökkäyspäässä ollut liigan viidenneksi tehokkain 13 osumallaan. Puolustuspää on sen sijaan vuotanut pahiten koko liigassa ja maaliero on kymmenen osuman verran pakkasella.
– Puolustamisessa emme ole onnistuneet. Haluamme helpot ja turhat maalit pois. Ja kun siihen pääsemme, olemme hyvällä tiellä, Åhman painottaa.

Edellisessä ottelussaan PS Kemi kukisti komeasti vieraissa KuPS:n 3-2 ja päätti joukkueen peräti 9 ottelua kestäneen voitottoman piinaputken, mikä on ollut henkisesti vapauttavaa. PS Kemihän on pelannut useita tiukkoja pelejä, jotka ovat kuitenkin virheiden vuoksi kääntyneet vastustajalle. Kuopiossa kotijoukkueesta maalinteossa onnistuivat Juha Mäkelä kahdesti ja Iiro Vanha kertaalleen. Kaikkiaan kemiläisistä kahdeksan pelaajaa on päässyt maistamaan maalinteon makeutta.

PS Kemiltä ottelusta ovat sivussa pitkäaikaispotilas Aleksi Isomäen lisäksi maajoukkuekomennuksilla olevat Marek Kaljumäe sekä Kristian Heinolainen.

Keskinäiset ottelut Veikkausliigassa:

26.08.2017. FC Lahti – PS Kemi 0 – 1
04.07.2017. FC Lahti – PS Kemi 1 – 0
21.06.2017. PS Kemi – FC Lahti  1 – 1
21.09.2016. PS Kemi – FC Lahti 2 – 4
29.06.2016. FC Lahti – PS Kemi 1 – 0
12.06.2016. PS Kemi – FC Lahti 2 – 1

PS Kemi – FC Lahti Sauvosaaren urheilupuistossa lauantaina 2.6.2018 klo 17.00.

 

TAKAISIN